Skip To Content
FI

Aakkoset Aito & Hedelmäinen ja muut Cloettan vegaaniset tuotteet

9.2.2023

Vegaanisuus yleistyy kovaa vauhtia niin eettisistä, ympäristöön liittyvistä kuin terveydellisistäkin syistä. Vegaaninen ruokavalio koostuu pelkästään kasviperäisistä tuotteista. Vegaani ei siis syö mitään eläinperäistä, kuten lihaa, kananmunia tai maitotuotteita.

Miten tämä liittyy makeistuotteisiin?

Viinikumimakeiset sisältävät usein liivatetta eli gelatiinia. Liivate on joko sika- tai nautaperäistä. Liivate toimii makeisissa hyytelöimisaineena sekä kiillon tuojana. Suklaatuotteet taas sisältävät usein maito- ja herajauhetta.

Makeispussien tuoteryhmäpäällikkö Heidi Pekkala, miten Aakkoset Aito & Hedelmäisen tuotekehitys eteni vegaanisuuden kannalta? Toiko vegaanisuus merkittäviä lisähaasteita tuotekehitykseen?

Meiltä on toivottu jo pitkään luonnollisempia makeisia, jotka sisältävät vähemmän keinotekoisia lisäaineita. Aakkoset Aito & Hedelmäinen on syntynyt näiden toiveiden pohjalta ja lisäksi siinä on otettu huomioon vegaanisuus, joka on niin ikään toive, jota meille esitetään yhä useammin. Tuotekehityksen näkökulmasta vegaanisuus ei ole tuonut erityisiä haasteita, sillä Cloettalla on vegaanisten makeisten valmistuksesta kokemusta jo ennestään. Sen sijaan tuotekehityksessä ja tuotannossa on ollut haasteena makeisten korkea hedelmäpitoisuus, joka on makeistenvalmistuksessa vielä uutta. On vaativaa kehittää makeinen, joka on puoliksi hedelmää ja joka silti näyttää, maistuu ja tuntuu karkilta, Pekkala kuvailee.

Miten liivate korvattiin?

Aakkoset Aito & Hedelmäisen valmistuksessa on käytetty tärkkelystä, joka antaa makeisille niiden pehmeän rakenteen, kertoo Pekkala.

Miksei kaikista Cloettan makeisista tehdä suoraan samalla periaatteella vegaanisia?

Ymmärrämme, että moni haluaisi saada suosikkikarkkinsa vegaanisena. Cloettan valikoimassa on useita klassikkotuotteita, joiden parissa ihmiset ovat viettäneet iloisia hetkiä jopa vuosikymmeniä. Näiden tuotteiden muuttaminen vegaaniseksi ei ole aivan yksinkertaista, sillä liivatteesta luopuminen vaikuttaa makeisten rakenteeseen ja sen myötä koko makukokemukseen. Tässä suhteessa uusien karkkien kehittäminen on helpompaa, kun lopputulosta ei tarvitse verrata suoraan mihinkään. On kyseessä sitten täysin uusi karkki tai klassikon uudistaminen, teemme paljon erilaisia kuluttajatestejä varmistaaksemme, että tuotteemme ovat aina mahdollisimman houkuttelevia, Pekkala vakuuttaa.

Millaisia ovat Cloettan tulevaisuusnäkymät makeispussien vegaanisuuden kannalta?

Haluamme olla tuomassa ihmisille iloisia hetkiä karkeilla, jotka vastaavat tämän päivän toiveita. Uskallammekin luvata, että jatkossa yhä useampi Cloettan makeispussi tulee olemaan vegaaninen, vaikka emme voikaan vielä paljastaa enempää, vinkkaa Pekkala.

Nämä ovat esimerkiksi vegaanisia tuotteitamme:

  • Jenkki Original -purukumit ja Jenkki-pastillit
  • Läkerol ja Läkerol Dents -pastillit
  • Aakkoset Aito & Hedelmäinen -pussit
  • Hyvää Makumaasta Original
  • Malaco Suosikit Suolainen Salmiakki